Training van 5 weken, 5-10 minuten per dag, waarin je kinderen leert omgaan met stress voor toetsen en het opnemen van de lesstof.
Voor leerlingen van groep 3-8 die begeleid worden door leerkrachten, bezorgde ouders, kindercoaches of remedial teachers.
Kosten: 37,50 incl. btw
Wat doet stress met je brein?
Wat gebeurt er in jouw brein als je je sleutels niet kunt vinden als je haastig weg moet. Waarschijnlijk merk je dat je niet meer kunt bedenken waar je ze het laatst hebt weggelegd en je moet nu echt weg om op tijd op je afspraak te zijn. Dan stroomt de adrenaline door je lichaam. Je lichaam voelt gespannen. Je reageert geïrriteerd op anderen. Je kunt de prikkels uit je omgeving moeilijk verwerken. Kortom: je raakt in de stress. Waar voel jij je stress in je lichaam? Uit het zich bij jou in hoofdpijn, buikpijn of opgejaagd gevoel? Welk effect heeft het op je ademhaling? Je neemt het jezelf misschien kwalijk dat je ‘zo stom bent’ om je sleutels kwijt te raken, je wordt onzeker en zet jezelf dan nog meer onder druk of je gaat weerstand bieden.
Zo gaat het met kinderen ook. Ze voelen de druk, het lijkt in hun ogen alsof het andere kinderen wel lukt om de lesstof op te nemen en te onthouden en vinden zichzelf dom. Stress kan ervoor zorgen dat ze de leerstof moeilijk opnemen of ze begrijpen de stof wel maar kunnen het niet meer reproduceren.
Jij bent hun rots in de branding
Stress is besmettelijk. Als éen kind in de stress schiet, voelen de anderen dat ook. Misschien heb je weleens gemerkt dat als jij zenuwachtig of onrustig bent dat de kinderen daarop reageren. Gelukkig werkt het andersom ook. Als jij rustig blijft zijn de kinderen dat ook. Deze training kan niet alleen de kinderen uitkomst bieden maar jouzelf ook helpen om die rots in de branding voor hen te blijven.
Welke kinderen zijn stressgevoelig?
- Hebben moeite om de cognitieve lesstof op te nemen.
- Kunnen wel goed leren maar als de toets eraan komt weten ze het niet meer.
- Bij creatieve kinderen schieten soms hun eigen ideeën kriskras door hun hoofd waardoor ze geen ruimte meer hebben om de lesstof van school op te nemen.
- Door de stress worden kinderen onzeker. Ze verliezen het vertrouwen in hun eigen kunnen. Ze missen het triomfantelijke gevoel om te kunnen laten zien wat ze weten.
Uiteindelijk willen we kinderen laten ervaren dat leren leuk kan zijn en waar ze zelfvertrouwen van krijgen.
Toetsstress is een mogelijkheid om te leren omgaan met spannende situaties.
Het programma duurt 5 weken. In de 5e week krijg je tips om de kinderen te laten focussen en rust in hun hoofd te brengen op de dag van de toets.
- Je krijgt per week een programma dat je iedere dag gaat doen.
- Kies een vast moment van de dag bijvoorbeeld het begin van de ochtend of het begin van de middag.
Programma:
- Affirmatie-zin om de dag positief te beginnen.
- Ademhalingsoefeningen.
- Energizers om te bewegen die het hoofd rust en focus geven.
- Opdracht om met de klas samen te doen.
Houd de volgorde van het programma aan en besteed iedere dag 5-10 minuten aan deze les. De kracht zit in het herhalen van de oefeningen.
- Week 1: Hoe kan het kind ontspannen?
- Week 2: Stress leren herkennen in je lichaam.
- Week 3: Help, ik kan de lesstof niet opnemen!
- Week 4: Leren focussen.
- Week 5: Waardeer jezelf en geef waardering aan een ander.