Vrijheid! Hoe ga jij er mee om?

Vorige week ben ik met mijn dochter Myrthe naar de film Mama Mia 2 geweest. Wat een heerlijke film. Het gevoel van vrijheid raakte mij en opende mij.

Gisteren gaf ik een reading aan een client met als thema vrijheid. Zoals altijd ging ik na de reading even zitten om mezelf af te vragen wat het thema van de reading met mij heeft gedaan. Waar heeft het mij geraakt? Ik voelde dat er knellende banden bij mijn bovenrug zaten en gaf ze de ruimte om  los te laten. Heerlijk! Ruimte!

Daarna kwam de realisatie dat ik me altijd ingehouden heb om mijn vrijheid aan anderen te laten zien. Daar had ik vanochtend een interessant gesprek over met een vriendin. 

Ben ik een zweefteef omdat ik me vrij voel? Ben ik een zweefteef omdat ik vrolijke kleuren draag? Ben ik een zweefteef als ik mensen hartelijk begroet en lach om en met het leven?  Sta ik wel met twee voeten op de grond staan als ik het leven kan toelachen? 

Ik wil mensen niet afschrikken. Ik wil het allerliefste contact met mensen. Dus heb ik mijn gevoel van vrijheid altijd ingehouden. Mezelf kleiner gemaakt. Ik wil ze niet in verlegenheid brengen.

Maar Vrijheid roept mij: Lity ik ben hier! Ik ben er altijd geweest. Wil je mij voelen? Mag ik in jou léven? En ik antwoord: ja natuurlijk prachtige Vrijheid. Mijn leven betekent zo veel meer voor mij met jou er bij!

Maar hoe ga ik dat dan doen met de reacties van anderen? Kan ik mijn onderbroeken buiten aan de waslijn hangen als mijn buren daar van schrikken? Kan ik topless aan het strand liggen als er ook vrouwen in bikini liggen? Ik voel de reacties. De ongemakkelijkheid. 

Als ik mijn vrijheid in mijn hart voel, grinnik ik om de buren die zich storen aan mijn onderbroeken en blijf ze vrolijk gedag zeggen. Dan grinnik ik om de mensen die mij zweefteef noemen. Als ik de vrijheid in mijn hart voel kan ik anderen laten zijn in hun reacties en mezelf blijven.

Ja, ik voel me vrij en lach het leven toe. Ook als ik boos ben en ook als ik verdrietig ben.

Want vrij zijn betekent dat ik alles mag zijn die ik ben en jij ook!

Dat leren we van de kinderen en de dieren. En dat geef ik je mee in mijn consulten.